website%252520Reka-1062_edited_edited_edited.jpg

SPREKEN NA LARYNGECTOMIE

Het verwijderen van het strottenhoofd samen met de stembanden wordt een laryngectomie genoemd. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel de patiënt als de partner en/of familie. De spraakrevalidatie na de operatie is zeer belangrijk. Met behulp van logopedie moet de patiënt opnieuw leren praten en communiceren.

 

SPREKEN MET STEMPROTHESE 
(tracheo-oesofageale spraak)

Bij deze spreekvorm wordt de lucht uit de longen gebruikt als energiebron voor het stemgeluid: de patiënt ademt in via het stoma, sluit het stoma af en ademt terug uit. Via de 'stemprothese' tussen de luchtpijp en slokdarm wordt de ingeademde lucht naar de keel en slokdarm geleid (faryngo-oesofageaal segment of PE-segment). Het stemgeluid dat daar ontstaat wordt door de articulatiebewegingen van de mond, tong en lippen omgezet in spraakklanken.

SLOKDARMSPRAAK
(klassieke oesofageale spraak)

De energiebron voor slokdarmspraak is samengeperste lucht die via de mond wordt 'geïnjecteerd' naar de slokdarm. Nadat de lucht even wordt vastgehouden, keert deze terug in de mond waardoor een slokdarmgeluid ontstaat. De luchttrillingen worden door articulatiebewegingen omgezet in spraakklanken.

SPREKEN MET ELEKTROLARYNX

De elektrolarynx is een elektrisch en draagbaar apparaat dat trillingen genereert. Door het apparaat tegen de hals, keel of het gezicht te plaatsen worden de trillingen doorgegeven aan de keel- en mondholte. De articulatiebewegingen zetten de trillingen om in spraak. Een nadeel is dat deze spraak metalig of robotachtig klinkt. Bijgevolg wordt een elektroklarynx voornamelijk gebruikt als geen van voorgaande technieken mogelijk is of als tijdelijke oplossing.

 

Bron: Labaere, A., & Laeremans, M. (2009). Spraakrevalidatie na een totale laryngectomie: Een werkboek voor logopedisten. Leuven, Acco.